joi, 20 aprilie 2017

Despre bunătate şi alte păcate

Ceea ce voi spune, nu se doreşte o pledoarie pentru împietrirea inimii în faţa suferinţei. Îmi asum, totuşi, riscul de a fi aspru criticată, pedepsită sau ignorată ca fiind în contradicţie cu vremurile.
Învăţăm, din cea mai fragedă pruncie că trebuie să fim buni, sensibili la suferinţa celor slabi, să ajutăm pe cei aflaţi la greu şi nevoie. Avem pilde frumoase  în Scripturi, dar mai ales în filmele americane. Vedete mondiale, aflate la a n-a tinereţe devin susţinătoarele celor oropsiţi: copii fără carte din Africa, fete violate din India, câini şi pisici abandonate, porumbei de sub streaşina blocului ....
Iar aici e prima ciudăţenie pentru mine: cum stabilim, cine are nevoie de ajutorul nostru?
Aş da nişte criterii, pe care am de gând să le ilustrez:
1.      Cel în nevoie să nu sufere în casa mea, nici măcar în apropierea mea. Dacă am o rudă, un membru de familie bolnav/ă, singur/ă, bătrân/ă, cumva nu-mi convine să mă gândesc la el sau ea ca la obiectul ideal al milei mele. Vezi, doamne, bătrânii sunt urâţi, plângăcioşi, de la o vârstă miros a bătrâneţe, mai au şi pretenţii să fie vizitaţi cât mai des. Bolnavii sunt deprimanţi şi fără şanse, iar cei rămaşi singuri ne duc la disperare cu vorbăria şi neputinţa lor. Poate mai şi vorbesc prostii, fiindcă sunt sclerozaţi, alzheimerizaţi sau, pur şi simplu, obositori. Iar după ce le-am făcut vizita obligatorie, poate că nici măcar nu ne fac să simţim că am făcut o faptă bună.
2.      Ajutorul acordat să fie ocazional, nu permanent, de preferinţă legat de momentele mele de maximă sensibilitate pentru suferinţa altora: de Crăciun şi de Paşti. Aşa că bieţii copii şi bătrâni din cămine, de care habar nu avem pe toată durata anului, primesc în vreo patru zile din an atâtea dulciuri, haine, spectacole ale copilaşilor noştri, încât li se apleacă din toate punctele de vedere.
3.      Să nu am răspunderea celor pe care îi ajut. Şi aici am o sublistă:
·         Să hrănesc câinii vagabonzi. E foarte frumos. Mă duc în parc şi duc maidanezului meu preferat, mâncare cât cuprinde. Să îndrăznească cineva să spună că nu sunt un suflet nobil! Apoi câinele atacă câte un alt căţel dus în lesă de stăpânul său, câte un copil care se nimereşte să se joace acolo, fiindcă s-a înstăpânit pe locul unde primeşte de mâncare. În calitate de binefăcător al maidanezului meu îi voi lua apărarea în faţa celor care ar îndrăzni să-l pună la punct. Ce copil! Ce câine de apartament? Ce bătrână prăpădită care se nimereşte să treacă tocmai pe-acolo şi îmi deranjează odorul? Dar ferească sfântu să mă sfătuiască vreunul să-l iau acasă, dacă îl hrănesc! Asta ar fi deja un mare deranj pentru mine.
·         Să hrănesc porumbeii de sub streaşina blocului. Uau, ce frumoşi sunt! Ce frumos uguie, ce sunete minunate scot aripile lor când zboară! Sunt un adevărat spectacol. E adevărat, chiar şi cea mai albă porumbiţă produce aceeaşi cantitate de guano pe pervazele şi balcoanele vecinilor nevinovaţi, ca oricare alt porumbel obişnuit, intră la fel prin ferestrele lăsate deschise şi murdăreşte casa scărilor, face mizerie în pod şi îndepărtează eventualii lilieci, altfel tot mai rari din cauza inundaţiei de porumbei. Argumentul meu este: vai, săracii, dar nu vedeţi că le e foame? Doar că porumbeilor le este foame permanent şi mănâncă doar seminţe, mlădiţele tinere ale plantelor de pe balcoane şi se îngraşă în neştire, fiindcă nu mai trebuie nici măcar să zboare până pe câmpul din afara oraşului pentru a găsi boabe şi fac tot mai mulţi pui care trebuie hrăniţi. Dar eu mă simt ca Sfânta Tereza, cu porumbeii ciugulindu-mi din palmă şi şezându-mi pe umăr. Că un cartier întreg suferă de mizeria lăsată de protejaţii mei? Pot eu să le zic, unde să găinăţeze? Pot eu să le interzic să distrugă florile din balcoanele vecine, să pască mlădiţele de plante, să-şi facă siesta pe florile din jgheaburi?
·         Mai anii trecuţi un suflet milos hrănea homleşii care se aciuaseră în casa scărilor. De o sărbătoare, Crăciun, cred, le-a lăsat o oală mare cu sarmale. Dar nu s-a gândit şi la alte nevoi ale acelor oameni. Aşa că, fericiţi şi ghiftuiţi, beneficiarii şi-au făcut toate nevoile pe scări.
Mergem în Africa şi Asia să salvăm copii din ghearele analfabetismului, să-i îmbrăcăm, să le oferim beneficiile vieţii occidentale, fără să ne întrebăm, ce le trebuie în realitate? Intervenţia noastră chiar le face bine tuturor? Nu cumva facem cu ei ca fecioraşul din banc, care o trece strada pe biata bătrână care avea treabă pe partea aceasta?
Să dăm de pomană, celor care îşi fac din cerşit un mod de viaţă?
În lumea aceasta întoarsă cu susul în jos mă întreb, ce este faptă bună şi ce este prostie sau infatuare din partea noastră? Mai mult, ce este  ajutor şi ce este dorinţă de a transforma viaţa altora după chipul şi asemănarea noastră?
Ajutoooor!