marți, 24 noiembrie 2020

Vorbele care ne exprimă

 


Am o slăbiciune omenească: o dată pe săptămână rezolv niște cuvinte încrucișate. Atunci apar unele în suplimentul săptămânal al ziarului local, pe care îl cumpărăm ca să ambalăm una-alta. Careul e foarte ușor, doar când e despre pescuit și pești, rămâne neterminat. Nu mă interesează subiectul într-atât încât să caut denumiri în dicționar. Dar nu despre asta e vorba.

După câteva rezolvări, stăpânesc toate automatismele verbale ale autorului. De multe ori mă și gândesc: știu că rezolvarea e incorectă, dar așa iese rezultatul. Deci scriu cuvântul rezolvator, care e greșit. Niște  exemple:

·       epocă = eră

·       unsul bisericii = mir

·       liber cugetător = ateu.

Să vedem:

Epocă și eră sunt perioade de timp. Până aici e în ordine. Dar este singura asemănare.

Epoca este o durată cam de la 10 la câteva sute de ani, mai des sub 100 și rar peste 1000. Se  referă la o perioadă istorică, culturală sau/ și socială bine definită. Epoca lui Voltaire, de exemplu. Epoca Renașterii. Epoca de piatră, să zicem.

Era , prin comparație este lungă: de zeci sau sute de mii de ani, chiar mai mult. Se referă la perioade din istoria Pământului: era glaciară, erele geologice.

Prin excepție, în socialism (epocă) se vorbea despre ”era noastră”, respectiv ”înaintea erei noastre” pentru a evita referirea la Isus Cristos. Știm că în lumea modernă, timpul se socotește de la Nașterea lui Isus, dar o astfel de exprimare nu se potrivea cu ateismul declarat al regimului. Acest fel de a vorbi nu mai este actual.

Deci, eră și epocă definesc cu totul altceva, de aceea se și folosesc ambele cuvinte. Adică ele nu sunt sinonime.

Unsul bisericii este o persoană, mai precis un prelat, de obicei cu rang înalt, care este învestit printr-o ceremonie religioasă în care este uns cu mir, drept semn al înălțării la rangul respectiv.

Mirul este uleiul sfințit care se folosește inclusiv la ceremoniile despre care am vorbit mai sus.

Adică: unsul bisericii și mirul nu sunt  nici pe departe același lucru.

Cel mai mult îmi place cea de a treia pereche de expresii: liber cugetător și ateu. Dacă în primele două cazuri confuzia vine, mai mult ca sigur, din neconsultarea dicționarului explicativ al limbii române (observați, cât de frumos mă exprim?), a treia confuzie o pot considera încărcată de ideologie, adică: orientarea tendențioasă a rezolvitorului către o anumită mentalitate. Să mă explic.

Știe tot omul că ateu este persoana care ori crede că Dumnezeu nu există, ori crede că nu crede în Dumnezeu.

În schimb un liber cugetător gândește, acționează și se manifestă în afara cadrului credință-necredință. El nu se subordonează nici unei credințe. Dacă un ateu spune că e liber cugetător, minte. Dacă un liber cugetător zice că e ateu, nu e liber cugetător.

Cele două noțiuni sunt confundate cu bună știință, astfel se induce concepția că necredinciosul e eliberat de chingile credinței. Nimic mai fals. Ateul e la fel de constrâns de propria credință cu semn negativ, cum este și credinciosul, de credința sa pozitivă. Poate chiar mai mult, fiindcă în cadrul credinței în Dumnezeu poți și să gândești/ să fii liber, în timp ce refuzul de a accepta divinitatea este un cadru restrictiv de-a binelea. În schimb, fiindcă în această epocă e câh să fii credincios, orice exprimare care distruge credința e bine venită.

De altfel e interesant de urmărit cum se schimbă în timp, definițiile diferitelor noțiuni cu care operăm zi de zi: libertate, democrație, drepturile omului și, în ultima vreme, statul de drept.

Dar mă mulțumesc să mai aduc un exemplu de noțiuni confundate și să spun ceva despre semnificația acestei confuzii, perechea :  eficacitate – eficiență. Mi-am zis că fac din țânțar armăsar, dar când și  șeful statului a vorbit despre ”un vaccin eficient”, mi-am revăzut atitudinea optimistă.

Pentru precizie dau aici, definițiile celor două cuvinte.

Eficacitate înseamnă că un mijloc, o metodă, un procedeu, un instrument etc este potrivit pentru scopul utilizării sale și va duce cu siguranță și pe cea mai scurtă cale, la rezultatul așteptat. Deci este o însușire tehnică.

Eficiența, în schimb este o noțiune economică: este raportul dintre rezultatele materiale obținute și investițiile materiale folosite pentru obținerea acestora. Eficiența nu vorbește despre realizarea scopului investiției, ci doar despre câștigul care se poate obține din ea. (Știți, am învățat despre asta la orele de economie din liceu.)

Definițiile clarifică diferența dintre cele două noțiuni. Ca să explicitez: un vaccin eficient este unul care poate că va eradica sau nu,  boala pentru care s-a făcut, dar sigur va aduce mai mulți bani decât suma investită. Asta a zis Președintele nostru.  Prin diferență, un vaccin eficace va imuniza, într-adevăr, persoanele care îl primesc.

Cu 20-30  de ani în urmă, aceste diferențe erau clare și cele două noțiuni se confundau foarte rar, mai rar decât faimosul duo forțat/fortuit. Acum, pentru ambele definiții se folosește doar ”eficient”. Sunt tentată să cred că, deși la origine este semnul unei lacune culturale, înlocuirea eficacității cu eficiența este, până la urmă, semnul vremurilor, o dovadă că mentalitățile se schimbă. Eficacitatea nu mai este considerată o calitate. Singura calitate care contează, este eficiența. Adică: câți bani scot din afacerea asta?

Urmările acestei mentalități se văd peste tot în jurul nostru. Și nu e un motiv de bucurie, nici de mândrie. Este dovada scăderii noastre calitative, când tot ce contează este aspectul material, profitul, câștigul.