sâmbătă, 30 aprilie 2011

ADECVAT

e primul cuvant care imi vine in minte, vazand nunta printului William cu Catherine Middleton.
Indiferent cui i-a placut sau nu, de ce a placut si de ce nu, aceasta nunta - realmente emotionanta in ansamblul ei - a transmis cateva mesaje catre lume.
Daca s-ar fi facut o strategie a familiei regale britanice, punerea ei in aplicare  cu aceasta nunta ar fi trebuit sa inceapa.
Un prim mesaj, avand in vedere ca e vorba despre o nunta, deci intrarea unei noi persoane in familia regala, este ca timpul vedetelor in familia regala a trecut. Mesajul este comun: atat din partea familiei regale, cat si din partea miresei.
Familia regala a Marii Britanii a avut de suferit in deceniile trecute de pe urma unor membri prea putin adecvati in rolurile lor: printul Charles, prima sa sotie, Diana, faimoasa Sarah Ferguson. Nu e vorba despre lipsa de calitate intrinseca, ci despre o lipsa profunda de adecvare la cerintele pozitiei.
In schimb aceasta Kate Middleton, daca am citit-o bine, vrea sa fie regina Imperiului Britanic si pentru aceasta va face tot ce este necesar. In aproape un deceniu de cand e alaturi de printul William, a avut timp sa analizeze si sa hotarasca. A vazut care este menirea ei, la ce trebuie sa renunte si ce trebuie sa realizeze pentru a o indeplini.
Un mare analist politic de-al nostru o desemna drept ”pisi” (cum s-o fi scriind). Cred ca aici, capacitatea lui de analiza a ajuns la limita.
Tanara aceasta stia foarte bine ce vrea, s-a vazut in tot cursul zilei de ieri, cel putin in ceea ce a lasat sa transpire catre public. A transmis o imagine, o icoana, daca vreti. Si-a asumat chiar, riscul de a nu placea tuturor. Nu e treaba ei sa placa tuturor. Ea are o misiune pe care o va indeplini. Va deveni si va fi modelul de printesa, apoi de regina care sa redea dinastiei Windsor, pozitia si prestigiul  de care britanicii si lumea intreaga au nevoie.
Sa ne gandim la toaletele ei. I-ar fi stat mai bine, spun specialistii, o rochie crem. Nu, a fost alba. Mai mult, rochia de schimb a fost tot alba. Ambele rochii, de o simplitate extrema. Trena, sub 3 metri, fata de aceea a printesei Diana, soacra ei, daca ar fi trait, de sapte metri. Cu exceptia diademei - nu cea grandioasa, care ii statea la dispozitie, ci una simpla si distinsa (presupun ca nu mai ieftina sau nu cu mult mai ieftina) si o pereche de cercei, nici o bijuterie. Nici un gest pentru propria popularitate Aproape nici un gest.. Aceasta doamna nu va ezita sa interpreteze rolul unei persoane marginite daca va fi nevoie. Dar va fi mereu impecabila si va fi ceea ce tronul Angliei si nu doar al Angliei are mai multa nevoie: cea  mai autentica regina cu putinta.
Un alt mesaj a aratat clar, cui se adreseaza spectacolul. Nu a fost prezent nimeni dintre puternicii politicii actuale. Nu e de mirare. Politica trece, monarhia ramane. Un partid, o moda politica pot fi in varf  o vreme. Dar monarhia, ca si poporul, dureaza peste secole. Iar monarhia britanica poate ca a trecut printr-o criza de identitate in ultimele decenii, dar inca este necesara, deci exista in continuare.
Mai mult, evenimentul - primul de tinuta si bun gust desavarsit din ultima vreme - a pus pe tapet si la noi, intrebarea: oare n-ar fi mai buna si pentru noi, institutia desueta a monarhiei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu