joi, 21 aprilie 2011

Frupt în postul Paștelui

Ieri, un ministru de-al nostru și-a dat ”demisia de onoare”. Aceasta, după ce a fost prins  cu mâna până la cot în banii europeni. Asociația înființată de el, cu sediul în casa lui a câștigat o finanțare pe POS DRU de vreo cinci sute de mii de euro. Soția ministrului era angajată în proiect. Ministrul este șeful directorului AM POS DRU.
Contractul de finanțare a fost încheiat la mai puțin de o lună de la depunerea proiectului, iar după încă o lună, fusese virată și prefinanțarea. Aceasta în situația în care alte proiecte, tratate tot în regim ”primul venit, primul servit” așteaptă chiar și un an și jumătate până la luarea deciziei de finanțare, după care încheierea contractului se face cândva... Despre calvarul prefinanțării și chiar a decontării cheltuielilor din proiecte să nu mai vorbim.
Scandalul a murit imediat ce a apărut riscul unor săpături mai adânci. A fost arestat un client vechi al justiției române, suficient de cunoscut  pentru ca evenimentul să facă ecou în opinia publică, pe baza unor ”probe” pentru care ar fi trebuit arestat imediat – adică de vreo 3 săptămâni – sau de loc. Dar a fost arestat acum.
Toată lumea e fericită: un scandal proaspăt înlocuiește pe unul mai vechi,  deci nu e plictiseală în târg, pe de altă parte a căzut un cap nu prea valoros, compromis oricum, și a fost salvat sistemul.
Fiindcă nu mă interesează ”mogulul” prins în offside, am să mai zăbovesc la ministrul nostru.
Asociația ministrului a fost înființată în 2007. Se pare că  și-a făcut site abia recent, cu ocazia proiectului buclucaș. Altfel, site-ul proiectului trebuia legat la site-ul organizației. Așa că degeaba am căutat vreo informație despre ce a făcut până acum. 
Am verificat pe site-ul CNFPA: Asociația Parteneriat Euroactiv nu are nicio autorizație pentru formare profesională. Așadar, nu poate avea nici activitate legală de formare, nici în regie proprie, nici prin finanțări naționale sau externe.
În concluzie,  se pare că asociația n-a avut activitate până la câștigarea finanțării din toamna lui 2010. Atunci se pune problema: pe ce bază a primit o finanțare de 500.000  de euro? Când se depune un proiect, inclusiv pe POS DRU, trebuie să dovedești  pe de o parte, capacitatea organizatorică de a-l duce la bun sfârșit, adică experiența anterioară, iar pe de altă parte, că dispui de resursele materiale necesare. Trebuie să prezinți cifra de afaceri pe ultimii 2 ani și rezultatul bilanțului. Dacă asociația nu a avut activitate, de unde experiență și de unde, bani pentru siguranța financiară a implementării proiectului de 500.000 de euro?
În această situație îmi imaginez  o discuție de genul:
Ministru (proaspăt uns):  Ce interesant!  Sunt foarte utile proiectele astea. Am și eu o asociație... ce bine ar fi să facem și noi niște cursuri la mine în oraș...
Cineva din conducerea ministerului,  eventual chiar de la AM POS DRU: Vai, Domnule Ministru, dar spuneți-le  să depună un proiect! Nici o problemă! Avem nevoie de proiecte, de absorbția fondurilor europene. Haideți că se poate rezolva!
Ministru: Da, bună idee! Ar trebui un proiect...  Cine ar putea să-mi  facă unul repede?
Cineva...: Se rezolvă, Domnule ministru! 
Etc.
Dacă o iau cu teoria conspirației, cu proiectul acesta l-au avut pe bietul ministru, fiindcă  poate oricând transpira la presă o informație... Important este să nu se lase timp pentru extinderea scandalului, care ar duce la scurgeri de informații nedorite despre cum se împart și se  papă banii europeni.
Așa că după demisia ministrului a fost arestat cineva foarte vizibil, iar lumea a uitat.
Pentru a susține teoria conspirației, să ne gândim la situația actuală. PDL e în campanie electorală. Se alege noua conducere. Sunt pe țeavă și niște alegeri locale pe locuri vacante de primari. PDL are o imagine de toată jena. Ministrul muncii a fost omul negru, pus să facă niște ”reforme” și să inițieze niște legi pe care le blestemă o țară întreagă. La noi nu există adevărata noțiune a demisiei de onoare. Degeaba te rogi de unul să demisioneze pentru a salva imaginea partidului, îți va da cu tifla. Trebuie să-l forțezi. Cu ce? Cu un caz de corupție bine instrumentat și ținut pentru zile negre.
Și uite-așa, avem un caz de frupt în postul Paștelui din bani europeni. Care, dacă ăștia cu Europa nu intră peste noi, se va șterge complet din memoria colectivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu