joi, 13 septembrie 2012

PADIS 2012 - Trasee


Traseele sunt bine marcate, iar prin grija unui cadru didactic de la Universitatea Oradea, e în pregătire un nou ghid al zonei Padiș.
Iată traseele:
 

Anul acesta n-am mers pe traseele marcate, am avut treabă cu zmeura, fragii (pe care nu i-am găsit) și afinele ( pe care le-au cules alții înaintea noastră, cu pieptenele). Apoi există și drumuri  pentru cei care nu mai au nevoie de marcaje. Acolo poți vedea ce nu vezi pe cărările bătute de toată lumea. De exemplu:



 





Paradisul oilor ...

...Și al cailor
 

Ne-am mulțumit să ne informăm de la alții în legătură cu traseele tradiționale. Ne-a interesat mai ales dacă există elemente de siguranță în locurile periculoase: la intrarea în Cetățile Ponorului, în Cetățile Rădesei, în Cheile Galbenei.
La Cetățile Ponorului sunt lanțuri, nu mai sunt scări ca înainte. Anul acesta se putea intra în peșteră, fiindcă apa e foarte mică. 
În Cheile Galbenei apa e atât de mică încât nu era nevoie de lanțuri sau poduri pentru trecerea prin pârâu.
În Cetățile Rădesei cică sunt scări.

Noua modă exclude mersul pe jos până la intrarea în obiectivul turistic. Există mașină, deci majoritatea turiștilor o folosesc. Dacă ar putea parcurge cetățile cu mașina, ar fi și mai bine...

De aici trei dezavantaje: apare poluarea și pe munte, oamenii nu mai văd peisajul de care se bucură turiștii de modă veche și, nu în ultimul rând, sedentarismul câștigă teren cu toate dezavantajele: kilogramele în plus, bolile, tonusul fizic și psihic scăzut la toate vârstele.


Iar dacă faci efortul de a merge pe traseu, iată niște bonus-uri:

Gospodărie

Izbuc Ponor 1

Izbucul Ponor

Izbuc Ponor 3

Izbuc Ponor 4

Stânci deasupra izbucului Ponor

Izbuc Ponor ...n

Izbuc Ponor ... ultima imagine
 
Poiana Ponor, cu oi
 

Lacul Vărășoaia

 

Poiana Vărășoaia
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu